Πρακτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου

Πρακτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου - Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Consultum

Πρακτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου

Η Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στις Πανεπιστημιακές Σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και, σε πολλές περιπτώσεις, αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει μέχρι τότε.

Η διαδικασία της Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου αποτελείται από 2 μέρη:

α) το τεχνικό και

β) το ουσιαστικό, τη σειρά προτίμησης δηλαδή που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα επιλογής τους.

Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής σχολής και τη δήλωσή της στο Μηχανογραφικό Δελτίο. Θα περιγράψουμε πρώτα τα βήματα συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου και μετά θα αναφέρουμε γενικές οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους υποψηφίους.

Το Consultum.gr, μέσα από την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων στην παροχή βοήθειας προς τους υποψηφίους στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, έχει καταλήξει στη μεθοδολογία και τις αρχές συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου που περιγράφονται στη συνέχεια. Η αξιολόγηση της διαδικασίας που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στους πελάτες μας, που έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους δελτίο μαζί μας, δείχνει ότι ένα ποσοστό περίπου 95% δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από την Υπηρεσία Συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου που παρέχουμε.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2023 με δύο (2) online συνεδρίες και υποβολή του Μηχανογραφικού σας μαζί με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!

Τύπος Συνεδρίας: Ατομική

Δύο (2) Συνεδρίες Online

Τιμή Πακέτου

από 150,00€

μόνο 120,00€

Έκπτωση 20%
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τη διαδικασία!

Συμβουλές Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

Αποτελεί μια διαδικασία στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι μια διεργασία όπου καλείται ο μαθητής να συνδυάσει τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και σε ένα σημαντικό βαθμό και τη βαθμολογία του.Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα με τις σημαντικές αλλαγές που είχαν υλοποιηθεί, το μηχανογραφικό ήταν ένας δυσεπίλυτος γρίφος για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Το ίδιο περίπλοκο αναμένεται να είναι και το μηχανογραφικό του 2023, όπου και φέτος θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι διαφορετικοί συντελεστές στα μαθήματα κ.ο.κ.

Δεν είναι σπάνιο, άλλοτε από επιφανειακή ενημέρωση και άλλοτε από παράβλεψη, μαθητές να “χάσουν” καλές επιλογές καθώς είτε δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είτε δεν ζήτησαν τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν γνώση και εμπειρία τόσο στη διαδικασία όσο και στα δεδομένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και φέτος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους έχοντας κατά νου πως πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις, οι περσινές βάσεις εισαγωγής ενδεχομένως να μην έχουν καμία σχέση με τις φετινές και παράλληλα, η περσινή ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στα τμήματα πρόκειται να αλλάξει καθώς και αυτή είναι ένας αριθμός που έχει να κάνει με τις φετινές επιδόσεις και το μέσο όρο των φετινών υποψηφίων.

Οι αλλαγές και νέα δεδομένα στο μηχανογραφικό 2023

Η βασική λοιπόν αλλαγή του μηχανογραφικού, που εφαρμόστηκε πέρυσι και συνεχίζει και φέτος, σχετίζεται με τον τρόπο υπολογισμού των μορίων καθώς θα υφίστανται οι συντελεστές-μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ανα πεδίο/τομέα, αλλά αποδίδονται κατά περίπτωση συντελεστές στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με απόφαση της συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι.

Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα  εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Οι συντελεστές αυτοί έχουν ανακοινωθεί και τους γνωρίζουμε ήδη. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μαθητής ο οποίος θα δηλώσει 15 τμήματα στο μηχανογραφικό του, θα πρέπει να κάνει 15 ξεχωριστούς υπολογισμούς για το κάθε τμήμα που θα δηλώσει, υπολογίζοντας τη βαθμολογία του σε κάθε μάθημα με το συντελεστή που έδωσε το ΚΑΘΕ τμήμα για το μάθημα αυτό. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που έχει γράψει στα Αρχαία 10, στην Ιστορία 11, στα Λατινικά 18 και στη Γλώσσα 15, αυτούς τους βαθμούς ανάλογα θα τους υπολογίσει με τον εκάστοτε συντελεστή. Εάν π.χ. δηλώσει τη Φιλολογία Θεσσαλονίκης τότε θα κάνει τον εξής υπολογισμό:

10 * 27%  +   15 * 27% + 11 * 20% + 18* 26% = 13,63*1000=13630 μόρια για τη Φιλολογία ΑΠΘ.

Άλλη σημαντική παράμετρος και του φετινού μηχανογραφικού είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής όπου πρακτικά είναι η προϋπόθεση για να μπορεί ένας υποψήφιος να δηλώσει ένα τμήμα. Να έχει δηλαδή το μέσο όρο στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών που θα του επιτρέπει να υποβάλει προτίμηση για το τμήμα. Η Ελάχιστη βάση εισαγωγής πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα αρκετά τμήματα να μην καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις και παράλληλα, σε ορισμένα από αυτά, να έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό εισακτέων. Αναμφίβολα, οι φετινοί υποψήφιοι θα είναι πιο υποψιασμένοι ως προς τον καταλυτικό ρόλο της ΕΒΕ, ενώ παράλληλα, ενδεχομένως και να προβληματιστούν για ορισμένα τμήματα τα οποία είχαν μικρό αριθμό εισακτέων.

Τέλος όσον αφορά τις αλλαγές στο φετινό μηχανογραφικό σε σχέση με τα τμήματα, φέτος έχουμε τις ακόλουθες προσθήκες/αλλαγές στα επιστημονικά πεδία: Στο 4ο πεδίο Οικονομίας & Πληροφορικής προστίθενται τα τμήματα: 1) Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ, 2) Περιβάλλοντος (Λάρισα) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 3) Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ, 4) Κοινωνικής πολιτικής (Αθήνα) ΠΑΝΤΕΙΟ, 5) Κοινωνικής πολιτικής (Κομοτηνή) ΔΠΘ, 6) Δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων (Ορεστιάδα) ΔΠΘ, 7) Αγροτικής ανάπτυξης (Ορεστιάδα) ΔΠΘ, 8) Πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική (Λαμία) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

Ας εξετάσουμε κάποιες οδηγίες για τη συμπλήρωση του που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, παρατίθενται και κάποιες βασικές αρχές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποια κλασικά λάθη.

1. Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόρια μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει πριν από όλα να εκφράζει την επιθυμία μας και μετά οτιδήποτε άλλο.

2. Ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο ή τον τομέα που έχει πρόσβαση. Οπότε μην κάνετε περιοριστικές επιλογές παρασυρόμενοι από φήμες και μειώνετε τις πιθανότητες σε επιθυμητές επιλογές σας.

3. Μην εφησυχάζετε στην υψηλή βαθμολογία που έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια μέτρια βαθμολογία. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Όπως επίσης και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια, μην κάνετε μηχανογραφικό αγγαρεία! Διασφαλίστε πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων και το οποίο, ανάλογα με τη διακύμανση των βάσεων, μπορεί να επιφυλάσσει για εσάς και μια ευχάριστη έκπληξη.

4. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ότι περιμένατε. Το γεγονός πως πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους -δίχως πράγματι να το θέλουν μόνο και μόνο για να μην «χαραμίσουν» τα μόρια τους- είναι από τα κλασικά λάθη των μαθητών που τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

5. Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική πολλών υποψηφίων να στηρίζονται σε δημοσιεύματα τα όποια προβλέπουν βάσεις και τα οποία στην πλειονότητα τους και στο μεγαλύτερο όγκο των τμημάτων πέφτουν έξω, έχει αποδειχθεί λανθασμένη.

6. Συγκεντρώστε όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. Ακούστε και αξιολογείστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων αλλά μην παρασύρεστε από αυτές. Ο κάθε μαθητής οφείλει να δηλώσει αυτό που πράγματι επιθυμεί. Στόχος είναι να ανακαλύψεις τι θέλεις, να γνωρίζεις επακριβώς τις δυνατότητες που σου ανοίγονται και να πληροφορηθείς από ειδικούς επιστήμονες πως μπορείς μελλοντικά να κινηθείς διεπιστημονικά ώστε να σχεδιάσεις μια πορεία που και θα ταιριάζει με εσένα και θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις!

7. Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικά σε μία τόσο ρευστή αγορά εργασίας όπως η ελληνική αλλά και η μελλοντική. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα «θέλω» του ενδιαφερόμενου και όχι τα «θέλω» του κοινωνικού περίγυρου.

8. Μην αγνοείτε τμήματα τα οποία ενδεχομένως είναι δυνητικά προσβάσιμα και στις βαθμολογίες σας αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα συνδεόμενα επαγγέλματα κ.λπ. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν και αγνοούμε παντελώς τα υπόλοιπα, διότι μπορεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα να ανακαλύψουμε ένα τμήμα που μας ταιριάζει, μας αρέσει και εν τέλει μας οδηγεί στο επαγγελματικό πεδίο που μας ενδιαφέρει. Αν δεν μπορείτε να το πετύχετε μόνοι σας, αξιοποιήστε τους δικτυακούς τόπους των τμημάτων, εξειδικευμένους οδηγούς σπουδών και λειτουργούς-ειδικούς επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν να σας κατατοπίσουν και να σας πληροφορήσουν σχετικά. Πριν δηλώσετε οτιδήποτε στο μηχανογραφικό σας, κάντε μια προσεκτική μελέτη των τμημάτων στα οποία έχετε πρόσβαση στο πεδίο/τομέα σας. Εξετάστε προσεκτικά ΌΛΑ τα τμήματα τα οποία εκ των πράγματων μπορείτε να δηλώσετε (και δεν σας περιορίζει η ελάχιστη βάση εισαγωγής).

9. Μην παρασύρεστε από τα (υψηλά ή χαμηλά) μόρια ενός τμήματος. Η θέση που έχει κάθε σχολή δεν αντικατοπτρίζει πάντα και τις προοπτικές των αποφοίτων της. Υπάρχουν τμήματα που είναι χαμηλά βαθμολογικά και πρακτικά μας δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες. Αντίστοιχα, τμήματα με υψηλές βαθμολογίες τα οποία είναι τρομερά κορεσμένα στην αγορά εργασίας.

10. Μην υποτιμάτε επιδεικτικά τμήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Υπάρχουν πολλά προγράμματα σπουδών όπως π.χ. το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο συνδέεται με περιζήτητες ειδικότητες του μέλλοντος. Το να θέλετε να γίνεται 3D Specialist ή Game Developer και να χάσετε την ευκαιρία γιατί δεν ανακαλύψατε ότι μπορεί να σας οδηγήσει εκεί ένα τμήμα με άγνωστη -σε εσάς- ονομασία, είναι κρίμα! Μάλιστα, είναι ένα τμήμα το οποίο, πέρα από το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, μπορούν να δηλώσουν μαθητές και από το 1ο επιστημονικό πεδίο (και από το 4ο) και όλοι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ!

Τέλος, σχεδιάστε τη σταδιοδρομία σας κοιτώντας μπροστά και όχι το τώρα!!!

Χρειάζεστε Βοήθεια;

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΜΑΘΗΤΩΝ

Στην CONSULTUM παρέχουμε συνεδρίες συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού online, κάνοντας χρήση online εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, καθώς και Online Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Η Online Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να προσφέρει σε όλους όσους αναζητούν την παροχή συμβουλών (ενήλικεςεφήβους, γονείς και μαθητές) από εξειδικευμένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού online. Δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού υψηλής ποιότητας να το κάνουν μέσω διαδικτύου και μάλιστα με τρόπο που δεν υπολείπεται σε τίποτα από μια δια ζώσης συνεδρία.

Βρείτε τις τιμές όλων των πακέτων των υπηρεσιών μας!

Δωρεάν Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τύπος Συνεδρίας: Ατομική

Μία (1) Συνεδρία Online

Τιμή Πακέτου

από 100,00€

μόνο 80,00€

Έκπτωση 20%

Γιατί να μας επιλέξετε;

Οι πελάτες μας είναι πλήρως ικανοποιημένοι και μας έχουν καταστήσει ως μία από τις πιο αξιόπιστες και επιτυχημένες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού. Μας διακρίνουν για τον επαγγελματισμό, τις προσιτές τιμές των υπηρεσιών μας, την ταχύτατη εξυπηρέτηση και τον υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία τους.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας; Καλέστε μας Τώρα ή Αφήστε μας το Τηλέφωνό σας στη Φόρμα Επικοινωνίας Call Me Back και θα επικοινωνήσουμε άμεσα! 

Call Me Back

Αφήστε το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσουμε άμεσα!

Δωρεάν Συνεδρία

Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Σημείωση: Με την υποβολή συμφωνείτε ότι τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία μαζί σας και για τους σκοπούς της δωρεάν συνεδρίας.

Κάντε εγγραφή τώρα για να δηλώσετε συμμετοχή σε μία απολύτως Δωρεάν Online Συνεδρία!

Η προσφορά ισχύει για νέες εγγραφές. Εισάγετε τα στοιχεία σας και θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε δωρεάν την πρώτη συνεδρία επαγγελματικού προσανατολισμού για όποιο πακέτο επιλέξετε. Η ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της online συνεδρίας θα γίνει κατόπιν συνεννόησης και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.